Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че независимо от възраженията на редица европейски държави турските политици ще участват в прояви пред турските граждани в ЕС, предаде ТАСС.

Никой няма да може да възпрепятства срещите с нашите граждани. Решението на германските власти да отменят тези срещи като цяло са неприемливи. В Германия се извършват систематични действия за възпрепятстване на проявите на турския външен министър, заяви Чавушоглу пред журналисти в Истанбул.

Той окачестви решенията за отмяната на митинги като „срамни и тенденциозни“.

Чавушоглу изтъкна, че независимо от всичко ще замине за Германия и ще се срещне с германския си колега, като се надява да има „приятелски“ контакт с него.

Сегашната ситуация в Европа е болезнена, като се има предвид, че страните и ръководствата им се оказаха „превзети“ от расистки настроени партии. Това силно ни безпокои. Страхуваме се, че расизмът и ксенофобията окончателно ще превземат тези страни, каза Чавушоглу.

Германските власти вчера отмениха планирано за днес мероприятие с участието на Чавушоглу в провинция Хамбург. Високопоставен представител на властите е казал пред в. „Велт“, че решението е било взето, защото не може да се гарантира пожарната безопасност.

Впоследствие е било обявено, че германските власти ще предоставят друго помещение, но по последни данни на турските медии проявата на новото място също може да бъде отменена.