По-трудно от преди и с много скандали тече изборният ден в съседна Турция. Въпреки всичко обаче активността продължава да бъде изключително сериозна, съобщава специалният пратеник на bTV Рада Домусчиева.

Само в района на Истанбул гласувалите са над 12 000, в Чорлу – 2000, над 400 само в кв. "Хюриет" в Бурса и т.н.

Секциите в страната са общо 35 и пред тях от сутринта се извиха опашки.

Една от причините е изискването всеки гласоподавател да попълва собственоръчно декларация за гласуване в чужбина. Това е трудно за по-възрастните изселници и за тези, които почти никога през живота си не са общували на български език.

Имаше и много хора с документи с изтекъл срок.

Представители на националистически партии подадоха множество сигнали за най-различни нарушения, което допълнително забави процеса и нажежи напрежението, което е главно по линия на две от политическите сили, които се борят за вота на българските турци от двете страни на границата.

Стигна се до ситуация на възрастни хора да им прилошава след чакане от по 6 часа или вотът в някои секции да се прекратява заради нахлуване на избиратели.

Над 25 хил. души са гласували в Турция, а като се сметнат и тези, които отпътуваха към България с автобуси, бройката става още по-голяма, обобщи вечерта Рада Домусчиева.

Като цяло гласовете, които могат да дойдат от Турция на българските избори, са близо 50 хил. – поне това сочи опитът през годините.

Дори всички изселници в Турция да гласуват за ДОСТ обаче, това няма да стигне на тази формация да влезе в парламента – това беше прогнозата на лидера на ДПС в Бурса, която изглежда ще се осъществи.  

Вижте още във видеото: