120 000 избирателни секции в Нигерия имат проблеми с електронните четци на картите за самоличност на избирателите в днешния президентски вот в страната, съобщават световните агенции. На някои места гласуването беше спряно.

Днешните избори в Нигерия - президентски и парламентарни, протичат на два етапа. Сутринта се проверява регистрацията в избирателните списъци и едва след това - следобед, избирателите се връщат да гласуват. Надеждността на електронната система беше поставена под въпрос от управляващите още преди дни.

„В избирателните секции, където акредитирането е отложено за следващия ден, според съществуващите указания, ще бъде направено нужното избирателите да гласуват утре“, каза председателят на избирателната комисия Крис Имога.

Даже президентът Гудлък Джонатан и съпругата му чакаха над половин час, за да успеят да се регистрират за гласуване. Държавният глава се бори за нов мандат с бившия диктатор ген. Мухамаду Бухари.

Битката на властите с екстремистите от „Боко Харам” се превърна в тема на предизборната кампания. И днес при нападения срещу избирателни секции бяха убити най-малко двама души. По-късно през деня се появиха и информации за над дузина обезглавени, чиито тела са били открити днес.

Междувременно, хакери блокираха и сайта на избирателната комисия, като нейни представители посочиха, че той няма отношение към работата й.

Въпреки всички проблеми, наблюдатели коментират, че по-важни в случая се милионите нигерийци, които са успели да дадат своя глас.