40 въоръжени косовари превзеха караулен пост в македонското село Гошинча - близо до границата с Косово. Това съобщиха местни медии във вторник. Информацията свика извънредна пресконференция на Министерството на вътрешните работи.

На нея говорителят на МВР Иво Котевски заяви, че става въпрос за "терористичен акт". Той обясни, че нападението е станало в 2.30 часа тази сутрин. Те нахлули в поста, където разоръжили четиримата дежурни полицаи. С помощта на преводач са заявили на албански, че искат самостоятелна държава и не желаят никакви Охридски договори.

Нападателите са обявили, че са от УЧК - Армията за национално освобождение на Косово - бивша сепаратистка организация, която се бори за отцепване на северозападната част на Република Македония и присъединяването ѝ към Косово.

Македонските власти уточниха, че караулният пост отново е под контрола на МВР.

По-рано бе съобщено, че косоварите са превзели полицейско районно управление в селото и са взели четирима униформени за заложници.

Нападателите наредили на полицаите, един час след тяхното заминаване, да се приберат пеша. Заплашили ги, че ако се опитат да си тръгнат по- рано, ще бъдат ликвидирани.

Въпреки това малко по-късно полицаят, който не бил вързан, взел оставените на земята ключове за белезниците и освободил колегите си.

През последните два месеца Македония е в тежка политическа криза. Опозицията направи огромни разкрития за тежки корупционни схеми на премиера Никола Груевски и най-близкото му обкръжение, включващи кадруване в съдебната система и изборни манипулации, както и тотален контрол над медиите.

Премиерът Груевски многократно обвини опозицията, че иска „да предизвика междуетнически конфликт”.

Бившият вицепремиер и министър на здравеопазването Имер Селмани заяви пред БГНЕС, че няма никакво основание за етнически и какъвто и да било конфликт в Република Македония. "Подобни неща може да са в интерес на определени центрове. Днес обаче сме 2015 година и няма шанс да се върнем към един, за съжаление, не толкова добър опит от миналото. Всичко трябва да се решава по пътя на диалога и интеграцията. В крайна сметка и проблемите през 2001 година приключиха с диалог", допълни още той. Според него това би могло да е опит за отвличане на вниманието от реалните проблеми на гражданите.