Пътнически самолет на авиокомпания „Еджиптеър” с 55 пасажери и 7-членен екипаж беше отвлечен от въоръжен мъж тази сутрин, съобщават световните агенции.

Авиолайнерът е летял от Александрия за Кайро, но е променил курса си и е кацнал в Кипър. Според египетски медии, на вътрешния полет са се качили 10 американци, 8 британски граждани, четирима британци, двама белгийци и четирима холандци.

От МВнР съобщиха, че няма данни за българи в самолета.

Минути преди 10:00 часа на част от жените и децата на борда беше разрешено да напуснат. В следобедните часове в самолета останаха само 7 души.

От авиокомпанията по-рано обявиха, че са договорили пускането на всички, освен четирима чужденци и екипажа.

Снимка: Reuters

Властите подозират, че на борда има бомба. Местна телевизия цитира свои източници, според които нападателят е заплашил пилота, че ще детонира колан с експлозиви.

Държавната египетска информационна агенция съобщи, че той е университетският професор Ибрахим Самах. По-късно обаче кипърският външен министър обяви, че името на похитителя е Сейф Елдин Мустафа. Според гръцката телевизия "Скай", той е поискал политическо убежище в Кипър.

"Ройтерс" съобщава, че мъжът е хвърлил навън писмо, написано на арабски и адресирано до жена му, която живее в Кипър.

Летището в Ларнака е отцепено, всички полети са отменени. Живеещият в Кипър български журналист Георги Донков каза пред bTV, че самолетът в момента се намира в зона, която е близо до жилищни сгради.

Кипърската полиция е под тревога. В Министерството на правосъдието се провежда извънредна среща. На летището пристигат линейки.

Похтителят поиска от властите да не приближават самолета, а от египетските власти - да освободят жените, излежаващи присъди в затворите.

В отговор на отвличането Израел вдигна по тревога свои изтребители.

Инцидентът с вътрешния полет на египетските авиолинии показва проблеми със сигурността по летищата в страната. По темата се заговори след атентата срещу самолет, пълен с руски туристи през миналата година.