Бившият президент евроскептик на Чехия Вацлав Клаус обяви, че е инициатор на петиция срещу имиграцията и призова правителството на своята страна да гарантира неприкосновеността на границите и да отхвърли препоръчаните от Европейската комисия квоти за разпределение на мигрантите.

„Ние (подписалите се под петицията) не сме безразлични към страданията на хиляди хора, предизвикани от войните и други катастрофи, но... се противопоставяме на манипулирането на общественото мнение със създаването на фалшиво чувство на солидарност с тези мигранти”, заяви Клаус пред журналисти.

Според него само в първите десет минути близо сто души са поставили подписа си под качената в Интернет петиция.

Масовата имиграция представлява фундаментална опасност за стабилността на Европа и на страните членки на Европейския съюз, се посочва в текста и се отправя предупреждение за рисковете и заплахите, произтичащи от изкуственото смесване на различни нации, култури и религии.

Неприемливо е правилата на Шенгенското пространство да бъдат нарушавани под клеймото на ЕС и преди всичко под натиска на Германия и на Франция и страните, които се мъчат да спазват тези правила – например Унгария – да бъдат заплашвани със санкции от ЕС, подчертава петицията.

В нея се отправя призив към чешкото правителство „да гарантира вътрешната сигурност и неприкосновеността на границите на страната с всички средства на разположение“, „да не приема на равнище ЕС на никаква квота или подобна мярка за разпределение на мигрантите“ и „да настоява за спазване на споразуменията в сила в областта на политиката на убежище“.

Вацлав Клаус (74 г.), който беше президент на Чехия от 2003 до 2013 г., вече заяви в началото на седмицата, че Европа върши самоубийство, приемайки мигрантите. Той разкритикува френския министър на външните работи Лоран Фабиус, който неотдавна определи като „скандално“ отношението на някои страни от източна Европа към бежанците.

Междувременно лидерът на австрийската крайнодясната Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе обвини САЩ и НАТО, че са предизвикали бежанската криза, заляла Европа.

„САЩ и НАТО разрушиха Ирак и Либия с военната си интервенция, бомбите и ракетите си; с финансовата, логистичната и военната подкрепа на опозицията срещу президента Асад в Сирия. Така станаха възможни разрушенията, хаосът, страданията и радикалният ислямизъм ("Ислямска държава") в района”, посочва Щрахе на страницата си във Фейсбук.

Опозиционната партия на Щрахе, която води в проучванията на общественото мнение пред центристката Австрийска социалдемократическа партия и Австрийската народна партия, които са коалиционни партньори, по традиция заема антимюсюлмански подход и застава на позицията на изолирането при решаването на проблемите на външната политика.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия