За всички е ясно, че Крим не принадлежи на Украйна. Крим винаги е бил част от Русия. Вътрешната криза в Украйна е основната причина за случващото се там. Ако не бяха събитията от Майдана нямаше да се стигне до анексирането на Крим. Това каза бившият президент на Чехия Вацлав Клаус в интервю за австрийския вестник „Ди Пресе”.

„Аз не съм адвокат на Владимир Путин. По време на комунизма ние винаги сме били против Русия. В случая обаче аз търся истината. Според мен Русия бе накарана да реагира в Крим. Това бе реакция на случилото се на Майдана, в Киев и нападенията срещу рускоезичното население в Украйна”, заяви бившият държавен глава.

„За мен това е конфликт на Европа и САЩ срещу Русия, а Украйна е само един инструмент в този спор”, каза още Клаус, според когото в случая не става въпрос за руско-украински конфликт, както се твърди на Запад.

Украйна е една изкуствено създадена държава без автентична територия и хомогенно население и поради тази причина трансформацията бе много по-трудна, отколокото където и да е другаде, смята още той.

„Сегашната криза е резултат от натиска към Украйна да реши към коя страна да се присъедини - към Изтока или Запада. Да поставиш страната пред такъв избор, означава да я унищожиш”, подчертава Клаус.

Той смята, че не трябва да има въшна намеса при разрешаването на проблема. Решението може да бъде намерено само чрез компромис. За съжаление политическото ръководство в Украйна няма капацитет за това, казва още Вацлав Клаус.