Специалният пратеник на ООН за Сирия и посредник в междусирийските преговори в Женева Стафан де Мистура връчи на всички преговарящи делегации документ с 12 принципа, които ще бъдат основата за втори кръг от преговори, предаде Ройтерс.

Новината съобщи Хамза Мунзар, ръководител на представители на сирийската опозиция, обединени в така наречената Московска платформа.

Документът връчен на делегациите е бил от една страница. Де Мистура е казал на участниците в разговорите, че те ще бъдат подновени в идните седмици. Точна дата обаче не е посочил, разказа Мунзар, цитиран от ТАСС.
Очаква се вторият кръг от преговорите за Сирия да започне във втората половина на март.

Според представители на различните делегации става дума за периода 20-23 март, допълва ТАСС.
В Женева сирийската опозиция бе представена от групи, известни като Московска и Каирска платформа и от делегация на Висшия преговорен комитет. Първите две са формирани по време на срещи за Сирия в Москва и Кайро.

Ръководителят на делегацията на Висшия преговорен комитет Насър ал Харири пък каза, че приключилият днес кръг от преговори не е донесъл конкретни резултати, но общата атмосфера е била по-положителна в сравнение с разговорите отпреди година, предаде ТАСС.

Същевременно днес дипломатически източници съобщиха, че около 5 април в Брюксел ще бъде организирана международна конференция за Сирия, предаде Франс прес. Форумът ще бъде на високо равнище и в него би трябвало да участва генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Във форума ще участват външни министри и някои държавни глави.