Премиерите на България и Украйна откриха площад на името на спасителя на българските евреи в Киев. Те положиха цветя на паметната плоча на Димитър Пешев.

От днес в центъра на Киев ще стои името на подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев, който през 1943 г. заедно с още 42-ма депутати изпраща протестно писмо до премиера Богдан Филов и спира готвената депортация на българските евреи.

„Ние още веднъж искаме да покажем на Украйна и на света българският  народ колко хуманен, колко силен е бил и в едно мракобесно време е успял да си защити евреите”, каза Бойко Борисов.

„Вчера разговаряхме с премиера Борисов, търсейки отговор на въпроса защо Димитър Пешев е постъпил така, рискувайки и поемайки отговорност, и на български ми отговориха – от човеколюбие”, заяви Володимир Гройсман, премиер на Украйна.

Бойко Борисов разказа семейната история на украинския си колега Гройсман от времето на Холокоста.

„Бабата на премиера гройсман е оцеляла по чудо, всички са били на разстрел, но тя оцелява и нейният внук сега е премиер на Украйна”, обясни премиерът Борисов.

За украинците събитията по време на Холокоста са особено травматични. В края на септемри 1941 година над 33 хиляди евреи са избити в пролома Бабин Яр от айнзацгрупите на СС.

„Това е символичен жест, много ми е драго, че можем да открием тази паметна плоча на Димитър Пешев тъкмо в деня на Киев”, заяви кметът на града Виталий Кличко.

Кметът на Киев е брат на световноизвестния боксьор тежка категория Владимир Кличко.