Стачка на сметосъбирачите в британския град Бирмингам доведе до тежки проблеми с чистотата и увеличение на популацията от плъхове. Градската управа уверява, че 75% от струпалия се боклук е бил разчистен, но гневните жители не са съгласни с това твърдение.

Боклукчиите в Бирмингам водят спорове с общината вече шест седмици. Стачките им започнаха на 30 юни и в началото работата им беше спирана по два часа на ден, а по-късно – по три.

От 11 август служителите по чистотата предприемаха нова тактика – стачки сутрин в 7 ч., после в 10:30, а след това на обяд в 13:30 ч.

Снимка: Enex

Тези часове са съвсем нарочно избрани и съвпадат с изхвърлянето на индустриалните отпадъци. Освен че не са на разположение в пиковите часове, заради трафика в града е много вероятно и те да не успеят да стигнат навреме до местата за събиране на отпадъци преди следващата пауза и края на работния си ден (в 15:00 ч).

Предвижда се стачката да продължи поне до 1 септември. От съюза призоваха общината да преосмисли своите решения за намаляване на заплатите в сектора, преди ситуацията да ескалира.