В Солун заработи първият голям разпределителен лагер за бежанци, съобщи специалният пратеник на bTV Кристина Баксанова.

Създаването му предизвика протести сред местните жители. Предградието на града, където се намира лагерът, осъмна със засилено полицейско присъствие.

Центърът е разположен в бивша военна база. В него от Атина вече пристигнаха 1600 души, предимно сирийци и иракчани. Капацитетът на базата е 2000 души, но се планира разширение.

Мигрантите ще прекарват в лагера от един до три дни, преди да продължат пътя си към Западна Европа или да бъдат разпределени във вътрешността на страната.

Снимка: bTV

„Тук им правим първата регистрация, настаняваме ги в палатки, които са оборудвани и за зимни условия. Гръцката армия отговаря за храната и организацията“, разказва Сакис Папатемелис, служител в лагера.

Много от местните не са доволни от новините.

Снимка: bTV

„Това е проблем. Така се създават много проблеми, идват много хора, а работа няма“, казва месарят Тео.

Снимка: bTV

„Много хора се страхуват, защото ако тези бежанци не получат работа, какво ще правят тук без работа и без пари? Не мога да кажа, че трябва да се върнат, защото и аз имам същите проблеми, не мога да се върна в страната си“, казва обаче афганистанецът Шезан, който живее в Гърция от 10 години и работи на един от щандовете за плодове.

Междувременно днес Македония отвори границата си и допусна част от бежанците на своя територия.