Темата за бежанците придоби ново значение в Европа – този път не само за страни като Италия и Гърция например, а за повечето страни от Стария континент, особено по-богатите държави на Север и на Запад.

В съзнанието на мнозина тази тема е свързана с кадри от неорганизирани лагери, в които хора, тръгнали на хиляди километри път само с една торба, опитват да намерят кратка почивка. Или пък с новините за блокирани авто и жп гари в централноевропейски столици. Или с очакванията многохилядни множества да се появят пред нечия държавна граница.

Темата обаче има и друго – човешко – лице.

Би Би Си я илюстрира с няколко снимки, които потребителите на социалните мрежи не спират да споделят, вероятно с усещането, все още си струва да се вярва в човечността на хората.

Датският полицай и момичето

Няколко снимки, на които се вижда как датски полицай е седнал на пътя, за да забавлява с детска игра едно момиченце от бежанците обиколи мрежите като "Фейсбук", "Туитър" и "Редит".

Не всички снимки на бежанци са тъжни, тази е най-веселата, на която съм се натъквал пише във "Фейсбук" потребителят Ян Бремер.

Щастливи заедно

Мигрантите обикновено търсят по-добър живот не само за себе си, а и за хората, които обичат – съпрузи, партньори, деца, родители.

 

A Syrian refugee couple after arriving safely to Greece! Yep, they hug and kiss. Just like you and me and every other...

Posted by Europe says OXI on Friday, 11 September 2015

На една от снимките, уловили този ъгъл от историята, може да видите двойка, която тъкмо е успяла да се добре с риск за живота си до Гърция. Целувката им едва ли остава мнозина равнодушни.

Друга подобна снимка споделят потребителите във фейсбук групата "Europe says OXI" ("Европа казва "не"), членовете на която подкрепят мигрантите в желанието им да намерят по-добро бъдеще.

 

They married the evening before they fled Syria. They made it aboard the train to Germany. "This is our honeymoon," they...

Posted by Europe says OXI on Monday, 14 September 2015

Един мъж, една котка

Котките винаги предизвикват интерес, още откакто интернет съществува. В този случай обаче има и още една причина: някой е потърсил по-сигурно утре и за домашния си любимец. Вероятно немного домашни любимци са имали този шанс.

Сръбският офицер и момчето