С огромно мнозинство Държавната дума на Руската федерация промени текстове в Наказателния кодекс на страната с които се декриминализира побоят, извършен от един член на семейството спрямо друг. Такива действия вече ще се наказват като административни нарушения, съобщава новинарският портал „Нюз.ру”.

При повторение на деянието, то вече ще се счита за криминално престъпление. До момента още при първи доказан побой, извършителят можеше да получи до 2 години лишаване от свобода или обществено полезен труд.

През миналата година нанасянето на побой на непознато за извършителя лице също беше декриминализирано в случаите, в които не е в ситуация на рецидив.

Законопроектът на управляващата „Единна Русия” и Либералдемократическата партия мина с 380 гласа „За” и само 3 „Против”. Според депутата Андрей Истаев от партията на Владимир Путин наличието на наказателна отговорност за семейно насилие води до създаване на „Павлик-Морозовци” в европейските държави и родители губят права заради показания на децата.

Лидерът на Либерално-демократичната партия Владимир Жириновски коментира пред ТАСС, че този закон помага „да се съхрани, а не да се разруши семейството“. „А за да няма побои, трябва да се сключва брак по любов“, подчерта политикът, допълвайки, че „не трябва да се месим в семейството“.

Решението предизвика противоречиви реакции даже в руското държавно ръководство. Още в края на миналата година Светлана Айвазова от Съвета по правата на човека към президента на Русия изнесе данни, че около 40% от тежките престъпления в страната се извършват в рамките на семейството, а всяко 11-то убийство е извършено от някой от най-близките на жертвата.

Според руското МВР през 2015 г. са били извършени 54 200 престъпления в рамките на семейството, като разследванията за извършен побой за 16 000. Убитите са 304 жени и 36 деца, тежко пострадалите са съответно 1885 и 342.