В Русия днес се провеждат президентски избори. Право на глас имат 107 млн. избиратели.

Първите секции в най-източните райони отвориха врати още в 20 ч. по Гринуич (22 ч. наше време) в събота, а последните ще затворят в 18 ч. по Гринуич в неделя (20 ч. наше време).

До обяд в две села в Камчатка вече беше регистрирана стопроцентна избирателна активност, предаде ТАСС. Първите бюлетини всъщност бяха пуснати още преди дни в някои труднодостъпни арктически райони.

Над 532 хил. души се грижат за безопасността по време на вота. Мобилизирани са силите и средствата на Единната държавна система за предупреждения и ликвидация на извънредните ситуации. В избирателните секции са монтирани най-малко 40 хил. камери за видеонаблюдение, за да бъдат предотвратени измами. Акредитирани са над 1500 чуждестранни наблюдатели.

Изборите обаче не крият особена интрига и отдавна е ясно, че победител ще е президентът Владимир Путин, който ще си осигури още един шестгодишен мандат.

Само за една седмица във Федерацията бяха излъчени два биографични филма за него, в които той разказва как през 2002 г. е заповядал щурма на театъра на Дубровка, превзет от терористи, а след това е паднал на колене да се моли, как е наредил свалянето на пътнически самолет и опасно ли е да се спори с него.

Последното проучване на института ВЦИОМ показва, че Путин ще получи 69% от гласовете.

Снимка: Reuters

Втори ще е кандидатът на комунистическата партия Павел Грудинин. Наричан „царя на ягодите“, той управлява бизнес за милиони – директор е на селско стопанство за плодове и зеленчуци. Очаква се да бъде подкрепен от 7 – 8% от избирателите.

Трети ще се нареди ултранационалистът и най-колоритен кандидат Владимир Жириновски с 5 – 6%.

След него ще остане телевизионната водеща, писателка и риалити звезда Ксения Собчак, дъщеря на първия кмет на Санкт Петербург.

Останалите претенденти имат незначителна подкрепа.

Вижте повече за претендентите във видеото на Илияна Димитрова:

Големият отсъстващ от президентските избори е най-шумният опонент на Путин – опозиционерът Алексей Навални, на когото бе забранено да се кандидатира заради присъда за финансови злоупотреби, която той отхвърля като изфабрикувана и политическа.

На опашка за гласуване
Снимка: Reuters

Ако има неизвестна на тези избори, то това е избирателната активност. Кремъл положи усилия тя да бъде колкото се може по-висока. Според Степан Гончаров от независимия социологически център „Левада“ се очаква да гласуват „между 57 – 58 и 67 – 68%“ от избирателите, т. е. колкото на предишните избори през 2012 г., докато институтът ВЦИОМ дава 63 – 67%.

Снимка: Reuters

Изборният ден започна без проблеми в 97 хил. секции из цялата страна. Вотът е автоматизиран – гласува се с машини. В Москва избирателната активност от рано сутринта беше висока, на места се образуваха и опашки, предаде специалният пратеник на bTV Десислава Ризова.

Путин и основният му опонент Грудинин гласуваха рано.

„Ще съм доволен от този брой гласове, който ще ми позволи да бъда президент. Сигурен съм, че предлагам правилната програма за развитието на страната“, каза Путин.

Павел Грудинин обаче е оптимист.

Вече има съобщения за нередности – в Централната избирателна комисия са регистрирани 600 оплаквания – за много бюлетини накуп, пуснати в урните, за урни, поставени извън обхвата на камерите за наблюдение, както и за промени в последния момент при регистрирането на гласоподавателите, чиято цел вероятно е повишаване на избирателната активност. Централната избирателна комисия съобщи, че вече е регистрирана и хакерска атака спрямо нейния сайт.

65-годишният Путин е прекарал 18 години начело на Русия и е най-дълго управлявалият руски или съветски лидер след Йосиф Сталин.

В интервю за американската телевизия Ен Би Си миналата седмица той каза, че не иска да променя конституцията, за да се окопае във властта. Това означава, че този четвърти мандат би трябвало да е последен за него и мнозина експерти смятат, че през следващите шест години руският президент ще определи и подготви своя приемник.