Над 1000 души се събраха днес в Москва да настояват за забрана на абортите, докато в Полша имаше нов кръг от протести срещу опитите на управляващите консерватори да затегнат закона за абортите.

Демонстрацията в руската столица беше в контекста на засилване на влиянието на консервативните ценности в страната. Участниците, придружени от много деца, се събраха на площад в северната част на града и развяваха знамена с надпис: „За живот без аборти“, плакати, гласящи: „Русия не е детеубиец“, както и фотографии на новородени. Те събираха подписи за петиция против абортите, подписана през септември от руския патриарх Кирил и други известни личности.

В Русия абортите са разрешени от съветско време и са много разпространени. По официални данни законните аборти през 2014 г. са били близо 1 млн., но според експерти броят им е много по-голям. Миналата година консервативна депутатка внесе предложение за закон, забраняващ абортите в частните клиники, но текстът беше отхвърлен.

Същевременно в няколко града на Полша, включително в столицата Варшава, облечени в черно жени излязоха на улицата, скандирайки: „Дойде ни до гуша!“.

По-рано този месец също имаше протести срещу законопроект за пълна забрана за абортите. Впоследствие депутатите се отказаха от него. Сегашните протести са в отговор на коригирания законопроект, който забранява абортите, когато плодът е нежизнеспособен или силно увреден.

Очаква се протести да има и утре, като полски медии ги наричат Втора общополска стачка на жените.