В Русия: От скривалища на ядрени проводници – рибни развъдници
Това е един от страничните ефекти на забраната за внос на храни от Западна Европа, наложена в отговор на европейските санкции към Москва
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    6
Русия, риба
Снимка: Reuters

Арктическите фиорди в руския северозапад, където едно време се криеха руските атомни подводници, днес крият… рибни развъдници, които да задоволят глада на руския пазар за сьомга и пъстърва.

Тези риби доскоро се внасяха от съседните скандинавски страни, най-вече от Норвегия.

Русия, риба
Снимка: Reuters

Преди три години обаче руският президент Владимир Путин наложи ембарго на вноса на храни от Запада Европа – заради европейските санкции към Москва, които имаха за цел да я накажат за ролята ѝ в украинската криза.

Това се оказа чудесна възможност за развитие на месни производители – особено след като цените на тези видове риба скочиха многократно.

Заливът Ура все още се откроява с изоставени военни бази от съветската епоха и пазени в дълбока тайна убежища за подводници на Северния флот. На техния фон днес има огромни развъдници за сьомга и пъстърва.

Русия, риба
Снимка: Reuters

Рибата там е на специален висококалоричен режим. Докато е още жива, тя се товари на специални кораби и се превозва до фабрики в Мурманск за обработка.

Преди кризата в Украйна тези фабрики също произвеждаха рибни продукти, но досега не са имали амбиции за производство в толкова големи количества.

Русия, риба
Снимка: Reuters

Възходът в продукцията на „Руска аквакултура” стана значителен в последните три години.

Предполага се, че в следващите от 5 до 10 години компанията ще произвежда между 25 и 30 хил. т риба годишно. За сравнение производството от първата половина на тази година е 8400 т.

  • 4
    6
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре