Интерактивна карта показва качеството на въздуха в Европа във всеки конкретен момент, за да помогне в борбата срещу „невидимия убиец”, който причинява повече смъртни случаи от катастрофите на пътя, съобщи АФП.

В картата „Европейски индекс за качеството на въздуха” – проект на Европейската агенция по околната среда и Европейската комисия, се показват данни от над 2000 измервателни станции в Европа.

Точки с различен цвят показват състоянието на въздуха – от зелено до тъмночервено за силно замърсяване. Отчита се най-малко един от основните замърсители – озон, азотен двуокис, серен двуокис, фини прахови частици 10 (с диаметър до 10 микрона), и фини прахови частици 2,5 (с диаметър до 2,5 микрона).

Сивите точки са за държавите, които засега не предоставят данни, като Италия и Турция и България. Страната ни обаче е част по този проект и до края на месеца данните за нашата страна – в реално време – също ще са налични.

Замърсяването с фини прахови частици, които навлизат дълбоко в белите дробове, води до сърдечносъдови заболявания, инфаркти, рак. То е причинило почти 400 хил. преждевременни смъртни случая в ЕС през 2014 г.