Демонстрация срещу плановете да бъдат приети бежанци в Чехия се състоя вчера в чешката столица Прага.

Над хиляда участници в нея се отправиха по централния площад на града, "Вацлавския", към резиденцията на държавния глава, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Демонстрантите изразиха подкрепа за чешкия президент Милош Земан, който отхвърля миграционната политика на Европейския съюз и предупреждава за засилване на терористичната заплаха в Европа.

"Президентът действа в интерес на народа. Това го различава от правителството, което постоянно се оглежда към Брюксел", заяви организаторът на демонстрацията, гражданският активист Луция Гашкова.

Тя изрази мнение, че с миграционната вълна в ЕС проникват терористи, за което свидетелстват неотдавнашните терористични актове в Париж. "Осъществява се опит да се разпространява ислямска идеология, да се унищожат традиционните християнски ценности и култура", каза тя.

На една от централните улици на Прага десет активисти от ляворадикални организации, симпатизиращи на бежанците, опитаха да спрат придвижването на съпровождания от полицията митинг. Те седнаха на паважа един до друг и отказаха да изпълнят исканията на представителите на властите да освободят пътя на демонстрантите.

Шествието продължи след намеса на правоохранителните органи. Други инциденти нямаше.