В Пхенян без медал? Какви ще са последствията?
Залогът за севернокорейските спортисти в Пьонгчанг е по-голям от този пред спортистите от всяка друга страна
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    1
Севернокорейски спортисти

32-ма атлети и делегати от Северна Корея вече участват в Олимпийските игри в Пьонгчанг. Но залогът за тях е по-голям от този пред спортистите от всяка друга страна. Какви може да са последствията, ако не се върнат с медал?

Само медалите могат да спасят севернокорейските атлети от сериозни последствия след Олимпиадата, категорична е певицата Ханг Ми-ра, която скоро е избягала от режима.

„Тези, които не успеят, ще бъдат изпратени в трудови лагери или порицани на обществено място. Имало е и спортисти, екзекутирани публично с мотива, че не са се жертвали достатъчно за нацията. Да бъдеш атлет в Северна Корея означава да живееш в страх“, казва Ханг.

Севернокорейски спортисти

Световната шампионка по бокс Хюн Ми-чой знае всичко това от собствен опит.

„Първото нещо, което треньорът ми каза, беше, че великият лидер Ким Чен-ун иска да спечеля Олимпийски златен медал, защото имам талант за това и ще го направя наистина щастлив. Тренирах тайно, за да бъда по-добра от другите“, признава Хюн.

Севернокорейски спортисти

Сега шампионката живее в Южна Корея. Но най-голямото ѝ притеснение е за тези, които трябва да се върнат в Пхенян след Олимпиадата.

„За бедните спортисти от Северна Корея успехът е ключ към оцеляването. Дори когато бяхме деца, ни даваха пари и ориз в зависимост от представянето ни. Тези, които загубят, ще бъдат изхвърлени от отбора и няма да получат нищо повече“, прогнозира тя.

Севернокорейски спортисти

Междувременно информацията за Олимпиадата, която ще достигне в Пхенян, ще е оскъдна. Според експертите така режимът иска да изкорени всякакво съмнение, че животът може да е по-хубав някъде другаде.

Вижте повече във видеото:

  • 2
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре