Новият американски президент Доналд Тръмп тържествено обяви рязко ограничаване на пътуванията от редица мюсюлмански страни в САЩ, като една от засегнатите – Иран, обяви веднага своя отговор. Ислямската република обяви, че ще улесни влизането на своя територия на гражданите от 36 държави, съобщава „интернешънъл бизнес таймс”.

Новината дойде от ръководителя на Иранската организация за културно наследство, туризъм и занаяти Захра Ахмадипур. Към момента пълният списък на страните, за хората от които визите постепенно ще паднат, не е публичен. Държавната телевизия „Прес ТВ” обаче съобщи, че една от тях ще бъде Русия, съюзник на Техеран в сирийския конфликт. Друга страна, която вероятно е в списъка, е Армения, с която Иран се опитва да задълбочи диалога в областта на културата и икономиката.

Ислямската република започна отварянето си към света след като се споразумя със западните сили да ограничи ядрената си програма, в замяна на което санкциите срещу нея паднаха.

В Иран влизат и големи инвеститори, а националният превозвач сключи сделка за 16,6 млрд. долара с „Боинг” за доставка на пътнически самолети. Туризмът също бележи бум.

Историческата сделка, която направи всичко това възможно, сега е под сериозна въпросителна. Хардлайнерите и в САЩ, и в Иран я смятат за грешка, но общата позиция на международната общност на този етап е, че не може да се предоговаря споразумението.