На празничния 8 март в над 40 държави по цял свят се проведе глобален протест на жените срещу насилието. В Съединените щати правозащитни организации дори обявиха „Ден без жени“.

Синдикатите в Италия организираха „Ден на солидарност“.

Снимка: bTV

Протестите на жените блокираха градския транспорт, детски градини, училища, болници, както и бутици на известни модни марки.

Кулминацията в Рим бе вечерното шествие против насилието над жените.

Пред европейските институции в Брюксел повече права поискаха жени от Белгия, Полша, Кюрдистан и Колумбия.

В Русия, след като президентът Владимир Путин поздрави всички жени за 8 март, полицията арестува седем активистки, участвали в протест.

Денят без жени“ в Съединените щати се проведе по инициатива на организаторите на масовите женски протести след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Идеята беше американките да си вземат почивен ден и да не харчат пари, за да привлекат внимание към ролята на нежния пол.

В Ирак 150 жени от кюрдското малцинство язиди също излязоха на протест.

Хиляди кюрдски жени заляха улиците на Диарбекир в Турция.

Протест имаше и в Истанбул. В него се включиха над 2000 жени. Те скандираха лозунги срещу насилието спрямо жените в Турция и дискриминацията. На места и мъже се присъединяваха към шествието.

В обръщение към медиите организаторите поискаха от правителството да завиши наказанията срещу насилниците, да се заделят повече средства за образованието на жените и специално на девойките.

Няколко хиляди полицаи бяха мобилизирани и охраняваха проявата, за да не бъдат допуснати инциденти.

Снимка: Reuters

Вижте повече във видеото: