9-годишно дете беше арестувано вчера вечерта в руската столица Москва заради… рецитиране на стихове. Бруталността на полицаите беше заснета от майката на момчето и предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи.

Председателката на комисията по закрила на семейството и децата към Обществената палата на Русия Диана Гурцкая обаче заяви, че действията на униформените са били оправдани. Тя заяви, че нападките срещу полицаите са неправомерни.

Според властите детето е просело – твърдение, което бащата заедно с адвокатите си оспорва. Той твърди, че момчето е артистично по природа и с рецитирането на стихове преодолява притеснението си от това да е сред непознати хора.

„Това, че то е рецитиралo „Хамлет”, а не е държало табела с молба за подаяния за болната си майка, не променя нищо. Според Наказателния кодекс се предвиждат наказания за въвличане на непълнолетни в скитничество и просия”, заяви Гурцкая, цитирана от ТАСС.

Тя посочи, че детето е било само, а едва при ареста се е появила жена, която е твърдяла, че е негова близка и която се е държала грубо с униформените.

Проверка на действията на полицията не е установила нарушения. Срещу родителите на детето, рецитирало „Хамлет” в Москва, започва разследване.