В Международния съд в Хага започна дело по жалба на Украйна срещу Русия за нарушения на Конвенцията на ООН за противодействие на финансирането на тероризма и Конвенцията за премахване на всички форми на расовата дискриминация.

Москва е обвинена, че финансира сепаратистките бунтовници в Донбас и дискриминира татарите и украинците в анексирания Крим, предаде АП.

Киев иска от съда да осъди Москва да плати обезщетение за сваления малайзийски самолет през 2014 г., който беше свален с ракета земя-въздух над военна зона в Източна Украйна. Загинаха всичките 298 души на борда.

Ищецът настоява също, докато трае делото, съдът да наложи на Русия временни санкции, сред които да ѝ забрани да финансира и въоръжава промосковските бунтовници и да спре дискриминацията срещу татарите в Крим.

Олена Зеркал
Снимка: EPA

На днешното заседание украинският заместник-министър на външните работи Олена Зеркал, която оглавява делегацията на Киев, посочи, че Москва финансира тероризма, като доставя оръжия, муниции и финанси на сепаратистките бунтовници в Източна Украйна, а освен това дискриминира хората от неруска националност на анексирания Кримски полуостров, предаде АП.

„Това дело ще изпрати послание за това дали международния правов ред може да се изправи срещу могъщи страни, които пренебрегват закона и не спазват човешките права“, каза тя пред 16-те съдии.

За утре е предвидено Русия да изложи своите юридически контрааргументи.

Роман Колодкин
Снимка: EPA

Руската делегация е в състав от 35 души и се оглавява от Роман Колодкин, шеф на правния отдел на министерството на външните работи, който преди е бил посланик в Холандия.

ТАСС цитира неназован източник от съда, според когото започналите днес четиридневни слушания са по иска на Украйна за налагането на „временни ограничителни мерки“, което означавало, че „делото не се намира на стадия разглеждане по същество“.