В лавината… отвътре
Можем ли да направим нещо, ако попаднем в лавина – няколко съвета от ПСС
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
лавина, снимки
Снимка: iStock

Това видео, което фейсбук потребител споделя в своя профил, показва как изглежда лавината „отвътре”. За щастие снегът не успява да затрупа скиора, който не е пострадал при инцидента. Въпреки това едва ли си е представял деня си в планината точно така.

Лавинната опасност не бива да се подценява, особено от по-малко подготвените туристи. Само преди седмица при подобен инцидент край Седемте рилски езера загина мъж.

Откриха затрупания от лавина мъж до Седемте рилски езера, не успяха да го върнат към животВ акцията по издирването се включиха около 40 души и обучени кучета

Дали в даден момент ще има лавина или не, зависи от атмосферните условия – вятър, температури и количество на снеговалеж. Важен показател е свлечена снежна маса в дадени райони, обясняват от Планинската спасителна служба към БЧК.

Трудно е обаче да се даде отговор на въпроса какво да направи човек, попаднал в лавина. И все пак – на първо място, да си осигури възможност за дишане и да защити лицето си. Докато лавината се спуска, и доколкото е възможен някакъв контрол – да се опита да остане колкото се може по-високо в лавината.

В повечето случаи това е въпрос на шанс, признават от ПСС.

За хората в планината през зимата е задължително е доброто облекло, както и специалната екипировка.

„Хора, които навлизат в терени, които са лавиноопасни, би трябвало да носят сонди, лопати и трансмитер, т.е. излъчвател на сигнал, за да може да бъдат намерени. Напоследък доста популярни и изключително полезни са АБС раници с балони, които се отварят по време на лавинно нещастие. Нито едно от тези неща обаче не гарантира пълна безопасност на човек, попаднал в лавина. Проблемът е в това, че дори най-съвършената система не може да гарантира безопасност”, обяснява Явор Каролев от ПСС.

По думите му хората, които редовно практикуват спортове в планината са достатъчно подготвени. По-голямата степен от лавинните нещастия се случват със съботно-неделни скиори, излезли за малко в планината, които влизат в опасен терен.

„Проблемът е, че има конфликтни зони, които са лавиноопасни и са много близко до курортите ни и до ски пистите, където можеш да се качиш с лифт и оттам нататък влизаш в терен, който даже не можеш да огледаш какво представлява. Поради този факт често се случват нещастия”, посочва Каролев.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре