В Корея започва импийчмънт на президента
Пак Кън Хе се оказа в центъра на шумен корупционен скандал
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Пак Кън Хе - президент на Корея
Снимка: EPA

Прокуратурата на Република Корея получи аудиозаписи, които потвърждават вината на президента Пак Кън Хе, която се оказа в центъра на шумен корупционен скандал. В. „Кория таймс“ пише, че е получил тази информация от близък до разследването източник.

"Достатъчно е записите да се пуснат само за десет секунди и гражданите ще излязат на улицата не със свещи, а с факли“, казва източникът. Миналата събота в Сеул се състоя демонстрация с призиви за оставката на президентката, в която участваха около 1,5 милиона души със запалени свещи в знак на протест.

Пак Кън Хе - президент на Корея
Снимка: EPA

Около 50 аудиофайла, съдържащи устни разпореждания на президента за нейната близка приятелка Цой Сун Сил, са били намерени в паметта на телефона на съветник на президента, който вече е признал за участие в злоупотреба с власт и редица други престъпления. Тези записи съдържат устни инструкции на Пак към Цой.

Мнозина от участниците в разследването били ядосани и разочаровани от президента. Те били поразени как лидерът на страната може да бъде толкова некомпетентен и наивен, отбелязва корейският вестник.

На 20 ноември прокуратурата на Южна Корея разпространи неокончателни резултати от разследването. Според тези данни към Цой Сун Сил и двама висши високопоставени сътрудници на президентската администрация са предявени обвинения в корупция, изнудване и злоупотреба със служебното положение.

Смята се, че те са принуждавали над 50 южнокорейски компании да прехвърлят десетки милиони долари в два контролирани от Цой Сун Сил фонда, специално създадени с тази цел. Към фондовете са били насочени над 70 милиона долара. Според следователите президентът Пак Кън Хе е знаела за тези действия на своята приятелка и подчинените й служители и най-вероятно сама е участвала в тях.

Южнокорейската конституция не дава възможност срещу действащия президент да бъде възбудено наказателно дело, освен за измяна на родината. Администрацията на президента нарече твърденията на прокуратурата голословни и недоказани.

Междувременно заради скандала рейтингът на президента Пак Кън Хе спадна до рекордно ниското ниво от едва 4 процента, съобщи агенцията за социологически проучвания „Галъп Кория“.

Парламентът на Република Южна Корея смята тази седмица да задейства процедура по импичмънт на президента. По информация на БГНЕС

Силата да бъдеш информиран, bTV Новините
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре