Съдебен процес започна бившия заместник-министър на обществената сигурност Ли Дуншън, обвинен в приемане на активи на стойност почти 22 милиона юана (3,5 милиона долара) и в злоупотреба със служебно положение в периода 1996 - 2013 г., съобщи Ройтерс, цитирайки Синхуа. Делото се води в в североизточния китайски град Тянцзин.

Президентът Си Цзянпин, който предупреди, че ширещата се корупция е заплаха за бъдещето на управляващата партия, започна голяма антикорупционна кампания. Тя вече е довела до свалянето на десетки партийни, правителствени и военни ръководители, директори на държавни предприятия.

Според местни медии на започналия днес процес са били изложени тезите и на обвинението, и на защитата, а самият Ли Дуншън е направил заключително изявление.
Тази седмица на различни срокове затвор - от 13 до 20 години бяха осъдени няколко сътрудници на Ли, включително бившите петролни босове Цзян Цземин и Ван Юнчун, включително сътрудник от провинция Съчуан Го Юнсян и бившият заместник партиен секретар на Съчуан Ли Чунчън.

Чжоу Юнкан, който беше един от най-могъщите хора в държавния и правителствен апарат, е бил тясно свързан с петролната промишленост, в която е работил и за която е отговарял по-късно по партийна линия.

Вчера в Тянцзин започна и процес за корупция срещу още един от сътрудниците на Чжоу - Цзи Вънлин.

На 26 октомври в Пекин започва четиридневен пленум на ЦК на ККП за одобряване на 13-ия Петгодишен план за развитие на китайската икономика за 2016 - 2020 г.