В Испания арестуваха 11 руснаци, вкл. футболен шеф, за пране на пари
Смята се, че задържаните са изпрали над 30 млн. евро
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
В Испания задържаха осмина руснаци

Испанската полиция Гуардия сивил (Guardia civil) е арестувала 11 руснаци, включително президента на третодивизионния футболен клуб „Марбеля“, при операция срещу прането на пари, наречена „Олигарх“ предаде АФП.

Разбити са испанските подразделения на руските престъпни организации „Солнцевска“ и „Измайловска“, посочи гвардията. 

Смята се, че в последните години задръжаните са изпрали над 30 млн. евро в Испания – „капитали, придобити незаконно извън страната“. За целта те използвали основно ФК „Марбеля“, предприятие за бутилиране на вода и игрище за голф, и трите – в крайбрежната провинция Малага, се казва в съобщението на властите.

Един от задържаните е Александър Гринберг – „лидер на една от главните структури, създадени в Испания“, който през 2013 г. купил изпадналия в икономически затруднения ФК „Марбеля“ и оттогава го използва за пране на пари, посочи в комюникето.

В Испания задържаха осмина руснаци

Гринберг използвал клуба и другата си собственост, за да се добере до политически ръководители и шефове на компании в района.

Разследването е започнало преди четири години и било ръководено от звеното за борба с корупцията и организираната престъпност към прокуратурата. Полицията е извършила общо 18 обиска, вкл. на централата на клуба, конфискувайки „голямо количество пари в наличност, 23 луксозни автомобила, както и огнестрелно оръжие“.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре