Международната коалиция срещу "Ислямска държава" съобщи, че при въздушен удар в Западен Ирак е ликвидирала важен ръководител на пропагандата на групировката и негов екип, предаде Франс прес.

Ибрахим ал Ансари беше важна фигура от ИД, участвал е в работата по набиране на чуждестранни бойци и насърчаването на терористични нападения с ножове или атаки с автомобили в западни страни, заяви пред журналисти говорителят на коалицията полковник Джо Скрока.

Въздушният удар е бил нанесен в района Ал Каим на 25 март, уточни той.

При атаката, при която са били убити още четирима джихадисти, е бил унищожен "истински мултимедиен екип" на ИД, каза друг представител на Пентагона, пожелал да запази анонимност.

Снимка: Reuters

Пропагандата имала за цел също да "обработва" невръстни деца, така че те да свикнат с жестоките методи, с които си служи групировката, допълни същият източник.

Ал Каим се намира в Западен Ирак, в долината на река Ефрат, на границата със Сирия. Според Пентагона този район от долината може да се превърне в последно убежище за ИД след прогонването й от иракския град Мосул и сирийския й бастион Ракка.