В Холандия вече се говори за коалиция след победата на Рюте
Обратът в битката му с Вилдерс дойде през последните дни
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    2
Изборите в Холандия
Снимка: EPA

"Холандия каза "стоп" на популизма" - с тези думи премиерът на страната Марк Рюте и победител на парламентарните избори се обърна тази нощ към избирателите. Съставянето на ново правителство обаче ще е сложно, защото за него ще са нужни поне 4 партии, съобщава специалният пратеник на bTV Стоян Георгиев.

В поредните национални избори със световен залог, управляващата Народна партия за свобода и демокрация успя категорично да победи антиимигрантската Партия на свободата на Герт Вилдерс след обрат през последната една седмица.

Партията на премиера Марк Рюте печели парламентарните избори в ХоландияТя е получила 31 от 150 места в долната камара на парламента, следвана от три партии с по 19 места

Според холандските анализатори реакцията на премиера Рюте при опитите на Турция да организира митинги на холандска територия, както и твърдата му позиция при последвалата конфронтация с Реджеп Ердоган са донесли тези 5 или 6% повече в сравнение с преди само една седмица.

В същото време, обаче, в Ротердам, където турски протест беше разгонен с конна полиция и водни струи, Вилдерс постига най-високия си резултат и почти се изравнява с управляващите.

След като рекордните 81% от холандците пуснаха бюлетина, в долната камара на парламента влизат 13 партии. Народната партия е с 31 или 32 от общо 150 места, следвана от три формации с по 19, сред които е и тази на Вилдерс.

Така след напрегнатите избори Холандия върви към тежки коалиционни преговори.

  • 0
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре