Германските власти задържаха в последните дни двама мъже по подозрение, че са членове на групировката „Ислямска държава“ и те се оказаха свързани, съобщи ДПА, позовавайки се на Ралф Йегер – местен служител по сигурността.

Единият задържан е разследван за планиране на терористично нападение, а другият – за „извършени в Сирия насилствени деяния“, каза Йегер.

Първият – 24-годишнен сирийски бежанец, кандидат за убежище, беше задържан миналия петък след сигнал, че планира нападение с ислямистки мотиви. Смята се, че може би е планирал атака за началото на новия сезон на футболното първенство на Германия – Бундеслигата, в края на август.

Прокуратурата започна срещу него разследване по подозрение, че е член на ИДИЛ и че е действал от името на висш неин представител.

Германският прокурор Детлеф Новоч потвърди днес, че вторият заподозрян член на ИДИЛ е арестуван след полицейски акции в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Полицията проведе акции срещи заподозрени ислямски екстремисти в Дуисбург, Дортмунд, Дюселдорф и Тьонисфорст, предадоха ДПА и ТАСС.

Нивото на терористична заплаха в Германия остава високо.