В Германия приемат със смесени чувства новината за падането на визите за турски граждани. Турската общност е най-голямата чуждестранна група там.

На една от главните улици в Лайпциг е заведението на Реджеп. Идва в Германия преди 20 години заради кюрдския проблем. Същият проблем сега след отпадането на визите може да стане причина още кюрди да се насочат към Германия.

Реджеп, който е собственик на заведение, не е доволен от решението на Брюксел. „То е направено за богатите хора. Нормалните хора няма да дойдат, а и не могат. Без виза ще са бизнесмените или ако си богат човек”, смята той.

Всяка година около 30 хиляди турци кандидатстват за виза, за да посетят роднини в Германия или заради бизнес пътуване. Във федералната република живеят милион и половина турски граждани, но много други с турски произход не попадат в тази статистика, защото са второ или трето поколение мигранти.

Точно преди години административният съд в Германия въведе ограничителни мерки за престой в страната, които засегат и турските граждани. Сега решението на ЕК за отпадането на визите се дължи именно на Германия.

Голяма част от германците се въздържат от коментари. Някои се притесняват от нелегални мигранти. За студентката Кристине обаче решението на Брюксел е справедливо.

„Мисля, че тези, които са искали да дойдат в Германия, вече са намерили път, за да го направят. Затова решението няма да окаже голямо влияние”, посочи тя.

От турската общност са скептични, че Германия я очаква нова вълна мигранти. По официални данни през последните години около 1%-1,5% от турците дори се връщат в родината си.

Реджеп казва, че целият му род - около 200 души, вече отдавна са в Берлин, в Мюнхен и в Хамбург.