Вътрешните министри на Европейския съюз не успяха да постигнат съгласие по квотното разпределение на бежанците. В същото време броят на хората, които търсят убежище на стария континент, бележи нови рекорди всеки ден.

Все повече европейски държави затягат граничния контрол, за да овладеят огромния приток от бежанци. Германия първа обяви, че възобновява контрола по границите си. Същото сториха още Чехия, Австрия и Словакия. В готовност са Полша и Белгия.

До момента бежанци от Сирия не са връщани. Проверките обаче се налагат, за да бъдат спрени хора от други държави, които се възползват от суматохата.

Временното възстановяване на граничния контрол не противоречи на принципите на Шенген, но със сигурност ще усложни придвижването на бежанците и ще предизвика ново напрежение.

Австрийските власти изпращат войници на граничните пунктове, за да помагат на полицаите в овладяване на бежанските потоци. Виена уточни, че не затваря границите си. „Очаквам да действаме като Германия - да пускаме бежанците да влязат. Ако сред тях по някаква причина има човек, който трябва да бъде върнат, полицията трябва да го докаже. Правото на убежище няма да бъде отнето”, каза Вернер Файман, канцлер на Австрия.

Още полицаи на границата между Австрия и Унгария

За да въведе ред, Будапеща изпраща на границата още 900 полицаи. От утре влизат в сила и по-строги мерки срещу нелегалните имигранти.

„От утре нелегалното пресичане на границата ще бъде не просто нарушаване на закона, а престъпление, което ще се наказва със затвор или с експулсиране”, заяви Виктор Орбан. 

Вчера Германия затегна контрола по границата си с Австрия и постави полицейски блокади по пътищата. Според местни медии през нощта са арестувани 25 предполагаеми каналджии. За върнати бежанци не се съобщава.

По повод възстановените гранични проверки от Европейската комисия коментираха, че това е заложено в Шенгенския кодекс. „При извънредни обстоятелства страните могат да възстановят граничния контрол за първоначален период от десет дни, който, ако се наложи, може да бъде удължаван за по две седмици, но за не повече от два месеца”, поясни Наташа Берто, говорител на ЕК.

ООН предупреди, че затварянето на границите може да вкара бежанците в законов порочен кръг и настоя Европа да намери бърз и единен отговор на кризата.

Най-сложното предстои

Унгария се е заканила да приключи строежа на оградата по границата със Сърбия. Не се знае дали след това бежанският поток няма да се отклони към Румъния или Хърватия, но със сигурност бежанците, а и каналджиите ще намерят път към Западна Европа.

Унгарската полиция разреши на мигрантите да преминават границата през официален пунк Хоргош 2. Това се случи малко след като най-използваният пунк Рьоске бе затворен.

В същото време Евросъюзът реши да използва военна сила срещу трафикантите в Средиземно море. Дали тактиката ще сполучи, предстои да видим.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия