Жителите на две северни италиански области – Ломбардия и Венето, гласуват на местни референдуми за получаване на автономия.

Населението им е общо 20 млн., като право на глас имат около 12 млн. души.

Те трябва да отговорят дали искат регионалните власти да получат повече пълномощия, като най-вече се има предвид по-голяма част от събираните данъци да остават в областните хазни.

Референдумите имат консултативен характер и резултатът от тях няма да има преки последствия, тъй като италианската конституция предвижда, че определени степени на регионални пълномощия са възможни само чрез преговори с държавата.

Макар че признава законността на гласуването, правителството на Италия го смята за „безполезна политическа стъпка“, тъй като конституцията позволява да се започнат преговори за автономия и без провеждането на референдум.

Гласуването ще продължи до 23 ч. местно време (полунощ българско). Още преди това обаче стана ясно, че във Венето е достигнат кворумът, необходим за признаване на резултатите за валидни.

В Италия има 20 области, пет от които по исторически или географски причини притежават автономен статут – Трентино-Алто Адидже, Вале д'Аоста, Фриули-Венеция Джулия и двата големи острова Сардиния и Сицилия.

Във Венето по традиция има силни сепаратистки настроения (още от времето на разпадането на Венецианската република), а Ломбардия е икономически най-развитата област. И двете обаче имат обикновен статут и в тях се създава значителна част от брутния национален продукт на Италия, а общото им население е една трета от населението на страната.