В Черна гора засега няма политически реакции на поведението на американския президент Доналд Тръмп, който след общата снимка в новия дом на НАТО избута грубо премиера на Черна Гора Душко Маркович, за да мине на предна линия.

Пред журналисти от Черна гора Маркович е споделил, че ситуацията е била неудобна, но не е нещо кой знае какво, и че е естествено президентът на САЩ да бъде на първа линия.

Заради Тръмп световните медии погледнаха и към Черна гора, която след дни ще стане новият пълноправен член на НАТО.

bTV се свърза за коментар с Радомир Крацкович – журналист в телевизия „Вести” в Черна гора, според когото Маркович е трябвало да направи по-категорично изказване.

Ето какво заяви той пред bTV:

Как ще коментирате ситуацията между американския президент Доналд Тръмп и премиера на Черна гора Душко Маркович? Какви са реакциите в медии в страната Ви?

 Много необичайна ситуация, особено за нашия премиер. От друга страна ние знаем, че г-н Тръмп има своята история с подобно поведение. Нашият премиер след избутването беше много сдържан и дипломатичен. Последвалото му изявление според мен не беше най-доброто. Случилото се се превърна в голяма новина, която привлече интереса на световните медии към Черна гора.  За медиите в страната, разбира се, това е голяма новина, но няма много последвали коментари. Само един от нашите основни вестници, които са на позиция срещу членството на Черна гора в НАТО, публикува  заглавие: „Няма да е добре!” В смисъл, че няма да е добре след тази постъпка на Тръмп, като се прави препратка към членството на страната в НАТО.

 Има ли политически или обществени реакции в Черна гора на случилото се?

 Ситуацията в Черна гора е много особена. Управляващата партия е про-НАТО и Съединените щати са нашият най-голям съюзник, така че те не искат да коментират подобно поведение на американския президент. От друга страна, ние имаме опозиция, която е срещу НАТО, но пък има огромен респект към г-н Тръмп, защото по различни теми имах  сходни позиции. В Черна гора засега няма политически реакции, но е интересно, че в САЩ  група американци са инициирали петиция: Тръмп и Белия дом да се извинят на премиера и народа на Черна гора, но засега само 50 души са я подписали.

 А какво обясни премиерът Маркович?

 В изявлението си нашият премиер заяви, че е била неудобна ситуация, но не е нещо кой знае какво. И че е естествено президентът на САЩ да бъде на първата линия. По мое мнение нашият премиер трябваше да направи по-силно изказване, защото беше видно, че г-н Тръмп го избутва и може би иска да му покаже: Ок, това е моето място, а не твоето място в НАТО или в света. Реакцията на Маркович трябваше да е много по-категорична.

Избутването обаче не е единственият протоколен гаф, който привлече медийния интерес към американския президент по време на първото му посещение в Европа.

На срещата на Г-7 в Таормина ръкостискането италианския премиер Паоло Джентилони с американския президент е повече от сърдечно и продължава извън протокола  - 18 секунди.

Снимка: БГНЕС

От ръкохватката на Доналд Тръмп преди ден не успя да се измъкне и френският президент Eманюел Макрон.

На срещата в евроинституциите Тръмп пък нарича германците "много зли".    

След срещата на Г-7 приключва първото задгранично пътуване на Тръмп като президент, когато за първи път се срещна с папата и с европейските лидери.