В Албания приеха закон, който предвижда изгонване от редиците на полицията на всеки служител, заподозрян в корупция и връзки с организираната престъпност, предаде АФП.

Текстът бе гласуван в понеделник вечерта в момент, когато председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е на обиколка в страните от Западните Балкани. Албания е кандидат за присъединяване към ЕС от 2014 г. и се надява да започне преговори тази година, но Брюксел посочи борбата срещу корупцията като едно от изискванията за всички страни от региона.

Законът предвижда 13 хил. полицаи в страната да бъдат подложени на процес на проверка на способностите им, но и на тяхната честност. С него албанското министерство на вътрешните работи се надява „да прочисти редиците на полицията от некомпетентните и от лицата, заподозрени, че са замесени в престъпни афери или корупция“.

Този процес, предвиден да бъде осъществен в рамките на две години, ще бъде контролиран от представители на международната общност.

Според министерството на вътрешните работи 128 полицаи са били обект на административни или наказателни санкции през 2017 г., по-специално заради участие в трафик на канабис.

Пазачите в затворите също са подложени на подобна система на инспекция.

Засегнати от мерките за контрол са и магистратите – разглеждат се досиетата на 800 съдии и прокурори. Според Еди Рама „17 висши магистрати и прокурори са се оттеглили от функциите си“, за да не трябва да се подлагат на тази проверка, засягаща миналото и имущественото им състояние. Според данни в албанския печат над половината от съдиите от първа инстанция (154 от 268) не успяват да обосноват декларираните от тях авоари.