Конвой с хуманитарна помощ влезе в сирийския анклав Източна Гута, който се намира под контрола на бунтовниците.

Това стана на фона на продължаващите сражения, които принудиха хиляди цивилни да изоставят домовете си и да напуснат района.

25-годишният Фирас Абдула е един от жителите на Източна Гута, които посрещат хуманитарния конвой. Въпреки тази помощ обаче, хората продължават да живеят в постоянен страх.   

Цивилните се опитват да се скрият от сраженията в мазетата на своите домове. Навсякъде се чуват викове и плач“, разказва той.

За да покаже на света ужасите на войната, Фирас постоянно публикува кадри от Източна Гута в социалните мрежи. Един от записите, в които показва останките от разрушения си дом, предостави специално на bTV.

„Русия и сирийските власти казват, че трябва да се евакуираме, че атакуват терористите, че искат да освободят цивилните. Те лъжат пред целия свят. Тук сме само цивилни. Аз съм цивилен. Това е домът на моите родители. Те ни убиват, не ни освобождават от никого“, казва той.

Експерти предупреждават, че ситуацията се влошава с всеки изминал ден.

„Има вече случаи на цивилни, които се въоръжават и подготвят отбранителни линии в своите квартали. Така че се очаква много тежка обсада, повторна, тъй като Гута вече има наложена обсада от няколко години“, обяснява анализаторът Руслан Трад.

Само през последните седмици в района са убити над 1000 цивилни. Много от тях – жени и деца.