Американската рок банда Eagles of Death Metal, която свиреше в парижката концертна зала "Батаклан", когато терористи откриха огън по зрителите и убиха близо 90 от тях на 13 ноември, разчупи мълчанието за случилото се, пише в. "Фигаро", цитиран от БТА.

Членове на бандата дадоха видеоинтервю за американското списание "Вайс", в което описват клането, което е станало в тяхната гримьорна зад кулисите на сцената.

Пред основателя на "Вайс" Шейн Смит вокалистът на групата Джеси Хюс, седнал до своя колега Джошуа Хоум, който не е участвал в концерта в Париж, разказва с приглушен от мъка глас как няколко жертви на атаката са потърсили убежище в гримьорната на групата, преди да бъдат екзекутирани от терористите. "Вайс" е качил в сайта си само 30-секунден откъс от интервюто. Пълния текст ще бъде излъчен идната седмица.

Много хора се скриха в нашата гримьорна и убийците успяха да влязат и да ги избият всичките с изключение на едно момче, което се беше скрило зад коженото ми яке, разказва Хюс.

Хората се правеха на мъртви и се страхуваха толкова много. Една от причините, поради която толкова много хора бяха избити, беше, че те не искаха да изоставят приятелите си. Толкова много хора застанаха пред други хора, за да ги защитят, разказва Джеси.

Снимка: Reuters

Бандата остана невредима в атентата и в изявление в четвъртък тя каза, че е ужасена от случилото се и все още се опитва да го превъзмогне.

Въпреки че сме свързани в болката с жертвите, феновете, семействата и гражданите на Париж и с всички, засегнати от тероризма, ние сме горди, че заедно се изправяме с нашето ново семейство срещу тероризма и че сега сме обединени от една обща цел, тази на любовта и на състраданието, се казваше в декларацията на групата. Тя анулира всички останали концерти от турнето си.

Сред жертвите от "Батаклан" бяха Ник Александър, продавал продукти с марката на бандата в дъното на залата, и трима служители на музикалната къща Юнивърсъл”, с която работи бандата.

Благотворителната организация на Джошуа Хоум - Суит стъф - пък обяви, че всички дарения, които ще получи до края на годината, ще бъдат предназначени за семействата, засегнати от атентата в "Батаклан".

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел