Американският президент Доналд Тръмп вече е в Европа. Рано тази сутрин бе приет от папа Франциск във Ватикана. 

Историческата среща между папата и американския президент се проведе необичайно рано сутринта – в 8:30 ч. местно време. Папата определи ранния час на аудиенцията, за да не наруши традиционната генерална аудиенция с вярващите на площад „Свети Петър”. 

Срещата бе наблюдавана с интерес, защото двамата са на различни позиции по важни въпроси. Идеята на Тръмп за изграждане на стена с Мексико и въвеждане на военно положение беше остро разкритикувана от страна на папата. Тръмп пък отхвърля правото на папата да издава лицензии за християнството. 

Снимка: БГНЕС

Срещата във Ватикана продължи малко повече от планираното и според първите съобщения двамата лидери са успели да затоплят отношенията, като в края на визитата се е усетил дух на приятелство и човечност.

Преди да седнат на разговор в папската библиотека, двамата се фотографираха заедно и си стиснаха ръцете. За разлика от непрекъснато усмихващия се за пред камерите Тръмп, папата имаше по-сериозно изражение и дори не се усмихна, посрещайки госта си.

Снимка: Reuters

След като разговаряха около половин час при закрити врата, те се появиха относително спокойни и усмихнати пред пресата, но засега не е известно съдържанието на беседата им.

После към тях се присъединиха останалите членове на американската делегация, включително първата дама Мелания Тръмп и дъщерята на президента Иванка. Тук бе и съпругът на Иванка - Джаред Къшнър, който е сред главните съветници на президента, както и съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Хърбърт Макмастър.

Снимка: Reuters

Папата попита Мелания Тръмп с помощта на преводач: "Какво му давате да яде, потица ли?", имайки предвид един от своите любими десерти, чийто произход е родната страна на Мелания, Словения. "Да", отвърна тя.

Двете с Иванка бяха облечени в строго официални черни тоалети с воали, както повелява протоколът на Ватикана. Те не направиха този жест при визитата си в Саудитска Арабия, където не покриха главите си в присъствието на членове на саудитското кралско семейство, въпреки че протоколът го изисква.

Снимка: БГНЕС

По традиция президентът и папата си размениха подаръци. Франциск подари на президента медальон с изобразено маслиново дръвче и му каза, че той символизира мир. "Моето желание е да бъдете маслиново дърво, което гради мир", каза папата на испански. "Би било хубаво да има мир", отговори Тръмп.

Папата даде на събеседника си подписано копие от тазгодишното му послание за мир, озаглавено "Ненасилието - стил политика за мир" и копие от енцикликата си, посветена на нуждата за опазване на околната среда от ефектите на климатичните промени. "Ами, ще ги прочета", обеща Тръмп.

Снимка: Reuters

Възгледите на Тръмп, който наричаше глобалното затопляне "измислица", са в ярък контраст с мнението на Франциск, че климатичните промени са причинени главно от човешката дейност.

Американският президент подари на папата колекция от пет книги първо издание на убития американски правозащитник Мартин Лутър Кинг. Той му каза на сбогуване "Благодаря Ви, благодаря Ви. Няма да забравя казаното от вас".

Снимка: Reuters

Веднага след срещата Франциск отиде за традиционната си обща аудиенция, която дава всяка сряда пред хиляди вярващи на площад "Свети Петър", но на нея не спомена нищо за срещата си по-рано сутринта.

Снимка: Reuters

Визитата на американския президент в Рим продължи със срещи с италианския президент Серджо Матарела и с премиера Паоло Джентилони. 

Снимка: Reuters

Вечният град е под засилени мерки за сигурност. Заради посещението основните исторически обекти в центъра на града днес са недостъпни за туристите.

Тръмп отпътува за Брюксел, където ще се срещне с европейските лидери и ще участва утре в срещата на върха на НАТО.