Правителството на френския президент Еманюел Макрон премина през успешен вот на доверие.

От 577 депутати в Националното събрание, 370 подкрепиха правителството, 67 гласуваха против него, а 129 гласуваха „въздържал се“, предаде „Фигаро”.

Вотът бе проведен след като министър-председателят Едуард Филип разкри плановете на правителството за финансова дисциплина и съкращаване на разходите.

Снимка: Reuters

Френският премиер обеща големи реформи в съдебната система и икономиката.

В близките години във Франция ще се извърши широкомащабна реформа на съдебната система и на местата за лишаване от свобода, обеща френският премиер Едуар Филип в програмната си реч пред парламента, предаде ТАСС.

"Франция трябва да повярва в себе си. Възстановяването на това доверие означава преди всичко да се възстанови доверието във властите. Необходимо е да се оздрави политическият живот и да се въведат правила на поведение на лицата на изборни длъжности", каза Филип.

Снимка: Reuters

Законопроектът за това вече е представен, но освен това тази година ще започнат и институционални реформи, които са необходими за модернизация на френската демокрация, преди всичко реформа на съдебната система, заяви премиерът.

"Във Франция нищо няма да е възможно без силно правосъдие. Ако правосъдието действа бавно, избирателно или несправедливо, доверието в него пада. Предстоящата конституционна реформа ще увеличи независимостта на съдиите", заяви премиерът.

"През 2018 г. в парламента ще бъде внесен законопроект за петгодишно финансиране и обезпечаване на дейността на съдебните органи. В частност той ще позволи да се извърши значително опростяване и реорганизиране на системата.

Гражданите трябва да са уверени, че съдебната система ще действа бързо, по-специално по най-сериозните нарушения на закона, тоест случаите на тероризъм, тежките углавни престъпления, проявите на насилие и финансовите измами", заяви Филип.

Снимка: Reuters

Премиерът увери, че "присъдите по тези престъпления ще бъдат увеличени, а процедурите - опростени".

"Ще бъде изпълнено предизборното обещание на президента Еманюел Макрон за създаване на допълнителни 15 000 места в затворите. Това е важно, както, за да се разполага с възможността да бъдат лишени от свобода тези, които трябва да се намират в затвор, така и за да се осигурят достойни условия на затворниците. Важно е също затворите да не се превръщат в своего рода инкубатори, където ще назрява утрешното насилие", подчерта френският премиер.

Снимка: Reuters

Властите на Франция ще вземат мерки за отмяна на извънредното положение, каза Едуар Филип. "Президентът на Франция ни възложи да отменим извънредното положение и това да стане не по-късно от 1 ноември т.г. Режимът на извънредно положение във Франция не може да продължава вечно", отбеляза той.

Режимът на извънредно положение във Франция бе въведен през ноември 2015 г. след атентатите в Париж и е удължаван пет пъти. В скоро време той трябва да бъде удължен за шести път от парламента по инициатива на правителството.

След това властите ще внесат за разглеждане законопроект за включване в конституцията на редица положения и мерки за сигурност, които сега се предприемат само в условията на извънредно положение. Това ще позволи при влошаване на обстановката в страната да не се въвежда този режим, отбелязва ТАСС.

Снимка: Reuters

Едуар Филип заяви пред парламента, че е време Франция да сложи край на пристрастеността си към държавните разходи и да овладее дълга си, който по думите му е на неприемливо високо равнище, предаде Ройтерс.

Според президента Еманюел Макрон овладяването на разходите и намаляването на бюджетния дефицит са ключови фактори за спечелване доверието на Германия и убеждаване на Берлин да предприеме реформи в ЕС.

Миналата седмица независима одиторска служба установи недостиг от над 8 млрд. евро в бюджета за текущата година, прогнозирайки, че дефицитът отново ще превиши лимита от 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП).

Французите са пристрастени към държавните разходи. Като всички други зависимости и тази не решава нито един от проблемите, които би трябвало да облекчи. Подобно на всички зависимости и тази изисква воля и кураж за детоксикация, заяви премиерът, с което пожъна аплодисменти от депутатите.

Снимка: Reuters

Германия харчи 98 евро за всеки 100 евро, които събира от данъци. Франция харчи 125 евро за всеки 117 евро от налози, подчерта той.

Филип заяви, че целта му е тази година да задържи дефицита под европейския лимит и каза, че ще се стреми към намаляване на държавните разходи с 3 процента от БВП за пет години, като същевременно намали данъчното бреме с 1 процент за същия период.

Корпоративният данък постепенно ще бъде понижен от 33,3% сега до 25% през 2022 г., посочи премиерът. Фискалните мерки ще се гласуват тази година и ще се задействат в следващите две години, уточни той.

Снимка: Reuters

Филип обяви и лансирането на "голям инвестиционен план" в размер на 50 милиарда евро в областите на екологичния преход, професионалната квалификация, здравеопазването, транспорта, селското стопанство и модернизирането на администрацията, предаде Франс прес.

"Застанали сме върху вулкан, който клокочи все по-силно", заяви премиерът и посочи, че държавният дълг е достигнал "непоносимото равнище" от 2147 милиарда евро.

Премиерът каза също, че цената на пакет цигари постепенно ще бъде увеличена на 10 евро от сегашните 7, за да се води борба с вредите от тютюна. "Тютюнопушенето във Франция води до повече от 80 000 смъртни случая (годишно). Това е най-голямата причина за смъртност, която може да се избегне, а ежедневното пушене сред юношите нараства", допълни премиерът.

Той не даде конкретна дата за тази мярка, чиято цел е да откаже хората от пушенето – едно от предизборните обещания на президента Макрон. Във Франция пушат 16 милиона души, или една трета от хората на възраст между 15 и 85 години (36 процента от мъжете и 28 процента от жените).

През март 2017 г. кандидат-президентът Макрон изяви готовност да увеличи цената на пакета цигари до 10 евро, но постави условие и съседните на Франция страни да направят същото, за да се избегне скок на трансгранични покупки.

Други предизборни обещания, които се превръщат в официални цели на правителството, са отделянето на 2 процента от БВП за отбрана през 2025 г., сближаване на цените на дизела и бензина и високоскоростен интернет в цяла Франция до 2022 г.

По въпроса за миграцията Филип заяви: "Да приемаме - разбира се, да помагаме - естествено, но да търпим - не, никога".

Следващата седмица правителството ще представи мерки за намаляване от 14 на 6 месеца на срока за проучване на молбите за убежище и за ефективно напускане на отхвърлените кандидати.