Ударната група на американският самолетоносач „Карл Винсън“ до дни ще пристигне в района на Корейския полуостров.Това заяви в Австралия вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, цитиран от „Франс прес”.

Придвижването на американските бойни кораби идва на фона на напрегнатите отношения със Северна Корея и нейните ракетни изпитания, които нарушават резолюция на ООН.

„Нашето очакване е, че те (групата плавателни съдове - б.р.) ще бъдат на позиция в Японско море в рамките на дни, преди края на този месец“, обясни Пенс пред репортери в Сидни.

Изтребител зад борда

Американски изтребител падна в морето при опит за кацане на самолетоносача "Карл Винсън" южно от Филипините, предаде АП, като се позова на Седми американски флот.

Пилотът е катапултирал и е бил спасен невредим.

Изтребителят Ф/А-18Е е извършвал рутинен полет при транзитно преминаване на самолетоносача през море Сулавеси. Инцидентът се разследва.

КНДР ще отговаря на „провокации”

Северна Корея е "ядрена държава, способна да противодейства на Съединените щати", заяви днес представителят на Министерството на външните работи в интервю за местен вестник.

Пред медията той подчертава и че "на тотална война КНДР ще отговори с тотална война, на ядрена - с ядрени удари" и предаде, че "непобедимата революционна армия на КНДР следи внимателно всяка маневра на САЩ и е готова да реагира незабавно на всяка една провокация".

Представителят на Външното министерство оправи критики и към отказа на Щатите да се откажат от изпращането край Корейския полуостров на авионосеца "Карл Винсън".