Президентът на САЩ Барак Обама получи голяма похвала за „отличното” справяне с последиците от преминаването на урагана Санди във вторник от свой върл противник от лагера на претендента на поста му Мит Ромни.

Губернаторът на Ню Джърси, Крис Кристи, които е отявлен противник на американския президент и един от водещите съюзници на Мит Ромни в Републиканската партия отправи изненадваща положителна оценка за работата на Барак Обама, коментира АФП.

„Президентът беше страхотен. Говорих три пъти с него снощи, като последния път беше в полунощ, когато ме попита дали имам нужда от нещо”, заявява Крис Кристи пред Ен Би Си.

Кристи, известен с резките си политически изявление, включително срещу Барак Обама, заяви, че е помолил президента да премахне бюрократичните спънки и да отпусне необходимите помощи за Ню Джърси по-бързо, на което президентът се е отзовал веднага.

„Работата с президента беше много полезна, като координацията с неговата администрация се оказа на ниво”

Похвалата от страна на Крис Кристи, който е спряган като предполагаем републикански президентски кандидат през 2016 г. в случай, че Ромни загуби вота на 6-ти ноември, получи такъв обществен отзвук, какъвто кампания за милиони долари не може да предизвика, коментира АФП.

Новините за ураганът Санди доминират из медиите, като оставят на заден план последната седмица на предизборната кампания. Стихията се явява като „Октомврийската изненада”, чието непредвиденото присъствие може да обнови изцяло хода на кампанията.

Ефектът от бедствието върху гласуването не е ясен, но бурята дава втори шанс на Барак Обама да демонстрира мощта на федералното управление на САЩ в помощ на нуждаещите се.

Междувременно Мит Ромни ще се опита да предизвика медиен ефект, като се преустрои графика си с жена си Анн в Уисконсин и Охайо в усилия по справяне с последствията от урагана, събирайки дарения за жертвите от бурята.

Барак Обама трябваше да пътува до Колорадо и Уисконсин във вторник, но отмени всички предстоящи събития около кампанията за неустановен период от време.

Мащабната инициатива в помощ на пострадалите от бедствието Санди, може също да се окаже в ущърб на Мит Ромни. Републиканецът ще се наложи да превъзмогне желанието да използва последните безценни дни от кампанията, запазвайки движещата й сила, без да се изглежда сякаш пренебрегва страданието на американците.

Губернаторът на Масачузетс вече беше обвинен, че се е възползвал от трагичното нападение срещу американското консулство в Бенгази от 11 септември, с цел политическо предимство.

Всяка следваща погрешна стъпка може да бъде определена като пошло преследване на електорален вот, коментира АФП.

Респективно, всеки пропуск от страна на Барак Обама по справянето с щетите от бурята може да се окаже в подкрепа на тезата на Мит Ромни, че случаят в Бенгази е следствие от несправянето и пренебрегването на проблема от страна на управлението на Белия Дом.

Ураганът и вероятното спиране на електричеството в щати като Вирджиния също ще спомогнат за осуетяването на плановете на двете кампании да привлекат избирателите чрез постоянно телевизионно присъствие във финалните дни.

Мит Ромни води с няколко точки според статистика на националния вот, докато Барак Обама се ползва с предимството в електоралния, като 270 гласа са му нужни за да си осигури пореден мандат в Белия дом.

Паралелно на тези теми, световните агенции разпространиха резултатите от проучване съгласно което, ако имат възможността да гласуват на американските избори повечето канадци и британци ще предпочетат Барак Обама пред неговия опонент Мит Ромни.

Данните от „Ангис ред публик” сочат, че 72% от гражданите на Канада одобряват действащия президент пред едва 10% подкрепящи републиканеца.

Британците, които харесват Барак Обама са цели 62% в сравнение със скромните 6% за Мит Ромни. Заради урагана Санди, Барак Обама временно преустанови предизборната
си кампанията, за да може федералното управление да реагира адекватно спрямо стихията, обхващаща голяма част от източния бряг на САЩ.

 

  • Мъж загина при порой в Солун, Западните Балкани са под вода
  • Един човек е загинал и един е в неизвестност при наводнения в Словения
  • 200 къщи падат в Ню Йорк заради Санди
  • 30 млрд. долара ще поправят щетите след Санди в Ню Йорк
  • Блумбърг въведе режим на бензина заради последиците от Санди
  • Близо милион жители на Ню Йорк остават без ток
  • Нова буря заплашва САЩ
  • Спестявайки си гнева на американците, кметът на Ню Йорк отмени маратона
  • Модел се снима сред останките от Санди
  • 4 милиона домакинства без ток заради Санди