Партията ВМРО-ДПМНЕ е официалният победител на изборите в Македония.

След почти ден забавяне тази сутрин Държавната избирателна комисия оповести крайните резултати от оспорвания вот.

ВМРО получава 51 места в 120-местния парламент, а социалдемократите от СДСМ вземат 49.

Албанската партия ДУИ, досегашният партньор на ВМРО, получава 10 места. Така двете са на ръба да получат достатъчно подкрепа за съставяне на правителство.

По-рано и ВМРО, и СДСМ обявиха победата си на изборите. Разликата между двете партии е малко повече от 1% или около 16 хил. гласа.

След обявяването на резултатите от Държавната избирателна комисия снощи обаче, пред партийната централа на управляващите започна тържество със стотици знамена, пиратки и фойерверки. Сред присъстващите беше и лидерът на партията Никола Груевски.

Според анализатори обаче ВМРО е загубила много от гласовете си, а опозицията е направила добър резултат. За първи път и албанските партии са в по-лоша електорална позиция. Очакванията са, че ако ВМРО и ДУИ направят нов кабинет, са възможни протести в следващите месеци.

Президентът на Македония Георге Иванов обяви, че ще връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата партия - ВМРО. Според него тези избори са изход от политическата криза, в която се намира страната.

Лидерът на опозицията Зоран Заев коментира, че според него разпределението на мандатите в парламента не е окончателно и са възможни корекции.

Вижте повече във видеото: