Управляващите в Полша няма да подкрепят Доналд Туск за втори мандат
Срещу председателя на Европейския съвет даже може да бъдат повдигнати обвинения
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    0
Доналд Туск
Снимка: БГНЕС

Лидерът на управляващата в Полша консервативна партия Ярослав Качински заяви в публикувано днес интервю, че Варшава няма да подкрепи бившия полски премиер Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет, предаде „Асошиейтед прес”.

Качински посочва пред изданието "Полска", че е възможно срещу Туск да бъдат повдигнати обвинения и че ЕС трябва да го има предвид. Той заявява обаче, че това няма да попречи на Туск евентуално да спечели втори мандат при гласуването за нов председател на Европейския съвет догодина.

В Полша специализирана авиационна комисия и прокуратурата образуваха нови следствия за смъртта през 2010 г. на президента Лех Качински и още 95 полски лидери и висши военни при самолетна катастрофа в Русия. Полски и руски комисии посочиха като причина човешка грешка в условията на лоша видимост.

Законови промени скараха Варшава и БрюкселВ ябълка на раздора се превърнаха реформите в Конституционния съд

Ярослав Качински, който е брат близнак на покойния президент, твърди, че Туск носи главната отговорност за катастрофата. Според него той е пренебрегнал сигурността на президента по време на политическия конфликт между тях. Туск отрича да носи каквато и да е отговорност и е готов да съдейства като свидетел на следствието.

При 11-месечното управление на партията на Качински "Право и справедливост" прокуратурата и специална парламентарна комисия започнаха ново разследване на катастрофата, лансирайки теории, свързани с убийство и експлозии. Не е ясно кога ще приключи работата им, но засега те не са открили значими доказателства, отбелязва АП. Качински обаче заявява, че разследванията може да доведат до повдигане на обвинения срещу Туск.

„Ройтерс” отбелязва, че обвиненията, които може да бъдат повдигнати срещу Туск, може да се отнасят до неуспеха му да спре финансовата пирамида "Амбър голд", която разтърси страната през 2012 г., при неговия премиерския мандат. "Право и справедливост" има мнозинство в парламентарната комисия, създадена за разследване на случая, пише агенцията.

  • 2
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре