Гръцката столица Атина е в навечерието на нощ на протести, докато парламентът гласува поисканите от кредиторите строги ограничения. Участниците за вечерната демонстрация на „Синтагма” започнаха да се събират на площада минути преди 19:00 часа. Градът се готви и за 24-часова стачка.

Гърците са меко казано недоволни от шестте готвени законопроекта, които биха вдигнали данъците и биха увеличили пенсиите. Преди обед стотици лекари, фармацевти и държавни служители излязоха на протест. Те нарекоха управлението на СИРИЗА, обещало им край на икономиите, но след това капитулирало в Брюксел, с една конкретна дума: „Мафия”.

Ако парламентът гласува обещаните на Брюксел мерки за икономи, според протестиращите, животът в страната ще стане много труден. Бившият финансов министър Янис Варуфакис нарече поисканото в Брюксел "Нов Версай" - по аналогия с мирния договор от края на Първата световна война, чиито тежки условия според много историци са сред причините за възхода на нацизма в Германия.

Междувременно, мнозинството се клати, а зам.-министъра на финансите Надя Валвани подаде оставка, а енергийният министър даде заявка, че също ще се оттегли.

Смятате ли, че гръцкият парламент ще одобри новите мерки за икономии, наложени от кредиторите?

От вота днес зависи дали Гърция ще получи нови 86 млрд. евро. За да отворят банките, са нужни спешно 7 млрд. евро.

Очаквано, радикалите от "Златна зора" демонстративно скъсаха предложенията за реформи. По информация на bTV, половината от депутатите на СИРИЗА съшо няма да подкрепят текстовете. Един от тях е председателят на парламента Зое Константопулу, която призова депутатите да се противопоставят на международните кредитори.

Премиерът Алексис Ципрас обаче ще разчита на гласовете на опозицията. В интервю за гръцката ЕРТ 1, Ципрас каза, че няма да подаде оставка.

"Всички 300 депутати имат персонална отговорност към гръцкия народ, към бъдещите поколения и преди всичко към клетвата, която са дали да спазват конституцията, законите и да действат в полза на народа.", заяви Дора Бакояни от партия „Нова демокрация”.

Танасис Пафилис от Комунистическата партия обаче е на друго мнение: „Ципрас не само не прекрати спасителната програма, а сега ни носи нова, която е варварска спрямо гръцкия народ”.

Какво значат реформите за бизнеса?

Това което се залага е вместо 6.5% ДДС за хотелите налогът да скочи на 13%. В ресторантите храната досега се облагаше с 13 на сто ДДС - плановете се занапред да се удвои.

Бизнесът в Гърция се притеснява че по-високите данъци ще изгонят клиентите.

Ще се наложили да се доплащат вече платени туристически пакети? „Това е сключена сделка, не може да се променят условията след като вече е подписан договорът”, категоричен е туристическият агент Боян Павлов. Той ни съветва да се оплачем на релевантните органи, ако собственикът на хотела поиска да доплатим разликата.

Към момента няма масово анулиране на почивки на нашенци в Гърция.

Икономистите казват че при данъците 2 и 2 не винаги е 4. Иначе казано напълно възможно е въпреки по-високото ДДС цените дори да паднат - ако намалее броя на туристите хотелите и ресторантите ще се състезават за тях. Такова е и мнението на експерта в туризма Румен Драганов: „Всеки ще гледа да прилапа клиента към себе си, а това ще стане чрез намаляване на цената”.

А ако се върнем на правилото че 2 и 2 не е 4 при данъците - то и гръцкото правителство ще трябва да провери на свой гръб дали въобще това по-високо ДДС ще се внася, или ще укрива.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер