Анексирането на Крим през 2014г. е доказателство за намерението на Владимир Путин към възстановяването на границите на Съветския съюз. Това мнение е споделено от повечето водещи международни агенции.

Според коментар в „Уолстрийт джърнал” Западът трябва да е загрижен от интересите на Путин в България, предвид членството на държавата ни в ЕС и НАТО. Според американското издание методите на въздействие върху нашата страна са доста по-меки и дори прикрити в сравнение със стратегиите използвани в други източноевропейски, централноазиатски или кавказки страни.

В статията е направен обзор на ключовите политическите събития в България от последните няколко години. Представената гледна точка разглежда представя как руските интереси са били защитени в тези ситуации.

От „промените” насам, България върви „колебливо” към либералната демокрация и пазарната икономика, коментират от изданието. Проруски коалиции, управлявали България през последните години, вземат участие в срещи в организации като ЕС и НАТО и по този начин засилват влиянието на Москва на международните форуми. Според вестника тези ситуации представляват истинска заплаха за развитието на страната към едно по-либерално и демократично бъдеще.

Мнозинството българи осъзнават пълната зависимост на страната към руския газ. Наблюдатели в България и в чужбина „прозряха” участието на руски капитали и интереси в успешните опити на природозащитници да не допуснат сондажите за шистов газ. Забраната, въведена през 2012 г., накара американският „Шеврон" да си замине заедно със шансовете за енергийна независимост на България.

Според изданието някои от олигарсите в България са близко свързани с Русия. Като пример за нуждата по по-строг съдебен контрол е посочен случаят с банкрута на КТБ и изчезването на близо 2,6 милиарда долара, равняващи се на около 5 процента от БВП на страната. И досега не е установено къде са парите и не са наказани виновниците.

Друг фронт, на който Путин и неговите поддръжници могат да влияят на ситуацията в България, е чрез войни в доминираните от олигарси медии. От „Уолстрийт джърнал” коментират, че някои от тези медии дискредитират прозападните лидери в България. Фондацията "Америка за България" е съсредоточила усилията си в това да се гарантира, че независимите медии в България няма да изчезнат.

Подобен анализ беше направен и от „Ройтерс” в началото на април.