"Сведенията за трагедии в Средиземно море, които завършват със стотици жертви, включително деца, зачестяват, а тяхната човешка цена става прекалено висока", заяви Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) по повод инцидентите с имигранти от последните дни.

Децата, които се озовават в ситуацията на пътуване към неизвестното, често стават жертви на насилие, експлоатация и дори намират смъртта си. А ако оцелеят, обикновено биват поставяни в опасни и неподходящи за деца условия или дори подлежат на преследване от закона. Това представлява грубо нарушение на Конвенцията на ООН за правата на детето, посочиха от УНИЦЕФ.

„Хиляди хора поемат на рискован път към Европа – цели семейства търсят безопасност, а деца и младежи се надяват на по-добри възможности за живот. Те се спасяват от брутални кръвопролития в родните си държави, но само от началото на тази година над 1600 души вече загинаха на път за Европа, преди дори да са стъпили на територията на континента”, допълват от организацията в официална позиция.

Те настояват за прилагане на европейските правила за закрила на непридружените деца и младежи, по-ефективни издирвателни операции, законово преследване на трафикантите и адресиране на първопричините за имиграцията – конфликти, бедност и дискриминация.