Унгарският премиер Виктор Орбан каза пред ръководителите на Европейската народна партия (ЕНП) - политическата сила, към която се числи, че ще се съобрази с исканията на Брюксел за промяна на мерките, определени като атака срещу академичните свободи, съобщи Европейската народна партия, цитирана от Ройтерс.

Премиерът Орбан се ангажира на съвета на ЕНП в Брюксел да следва и приложи всички искания на Европейската комисия в определения от нея срок, съобщи пред репортери говорителят на партията Зигфрид Мурешан, след като Орбан бе изслушан по въпроса от лидерите на партията в Брюксел.

Председателят на ЕНП Жозеф Дол посочи в съобщение: ЕНП поиска от Фидес (управляващата партия в Унгария) и унгарските власти да вземат всички необходими мерки за изпълнение на искането на Комисията. Премиерът Орбан увери ЕНП, че Унгария ще действа в съответствие с искането.

В сряда Европейската комисия даде едномесечен срок на Будапеща да промени закон за висшето образование, приет на 4 април, тъй като не отговаря на основните свободи на вътрешния пазар. Орбан се защити в Европейския парламент същия ден и нарече някогашния си съюзник - американския магнат с унгарски произход Джордж Сорос "финансов спекулант".

Основаният от Сорос Централноевропейски университет в Будапеща обяви, че новият закон има за цел учебното заведение да бъде затворено, за да бъде ограничена свободната мисъл.

Унгарското правителство остава на предизвикателната си позиция по въпроса за евентуално закриване на Централноевропейския университет, предаде Асошиейтед прес. Пресслужбата на премиера Орбан съобщи, че правителството на иска да затваря университета и ще се стреми да уреди въпроса с Европейския съюз, но въпреки това университетът ще трябва да се съобрази с новите правила, добавя АП.