Унгарският парламент реши с голямо мнозинство да върне мярката за системно задържане на всички влезли в страната мигранти, предаде Франс прес.

Тя беше премахната през 2013 г. под натиска на ЕС, Върховния комисариат на ООН за бежанците и Европейския съд за правата на човека.

Новият закон, който беше приет със 138 на 6 гласа и 22 въздържали се, предвижда мигрантите да бъдат разполагани в „транзитни зони” при границите със Сърбия и Хърватия, където ще бъдат задържани в очакване на окончателно решение по молбите им за убежище.

Мярката ще се прилага както за новопристигащите, така и за вече влезлите в страната бежанци, които към февруари са 586 души.

Преди месец Янош Лазар, началникът на канцеларията на премиера Виктор Орбан, уточни, че мигрантите ще бъдат настанявани в обзаведени контейнери.

През януари Орбан призна, че връщането на тази мярка, която е в нарушение на европейското право, ще е „открито против ЕС”.

През 2016 г. 29 432 мигранти подадоха молби за убежище в Унгария, но огромното мнозинство от тях продължиха към Западна Европа. Само 425 получиха убежище в страната.

Върховния комисариат по бежанците е „дълбоко обезпокоен” от новия закон, предвиждащ автоматично да бъдат задържани всички кандидати за убежище, сред които има много деца, посочи неговата говорителка Сесил Пуйи.

Новият акт „нарушава задълженията на Унгария към международните закони и тези на ЕС; той ще има ужасяващо физическо и психологическо въздействие върху жените, децата и мъжете, понесли вече много страдания”, подчерта говорителката на комисариата Сесил Пуйи.

Децата не бива да бъдат задържани никога, при никакви условия”, подчерта тя.

„Според международното право и правото на ЕС задържането на бежанци и кандидати за убежище може да бъде оправдано единствено по ограничен брой причини и само в случай че е необходимо, разумно и пропорционално”, напомни говорителката. „Отначало винаги трябва да бъдат разглеждани алтернативни варианти на задържането, в противен случай има риск то да е произволно”, каза тя.