Унгарският министър на външните работи Петер Сийярто обвини Европейският съюз в лицемерие по отношение на миграционната политика, след като няколко държави членки започнаха да вдигат огради по границите си.

"Хич не е забавно да се вдигат огради. Но, ние бяхме принудени да защитим себе си, защото няма общоевропейско решение на този проблем", каза Сийярто в Прага, цитиран от Франс прес.

"Става въпрос за пълно лицемерие. Засега единствено Унгария успя да се справи с мигрантската вълна", допълни дипломатът.

"Словения започна да вдига ограда по границата с Хърватия, а Австрия обяви намерението да направи същото по границата със Словения. Нас ни наричат диктатори, фашисти...А, сега погледнете съседните държави- какво правят? Вдигат "технически бариери" по границите си. Но, какво означава "техническа бариера" - Заграждения и телена ограда", каза дипломат №1 на Унгария.

Властите в Будапеща поставиха телена ограда по границата първо със Сърбия, а след това и с Хърватия. Решението на Будапеща първоначално беше посрещнато "на нож" от Брюксел и някои от членките на ЕС.

Вчера Унгария предупреди, че има готовност това да направи и по границата с Румъния, ако се стигне до промяна в маршрута на мигрантите.