Унгарците решават на референдум за европейските квоти за бежанци
Не е ясно дали ще гласуват необходимия брой гласоподаватели, за да бъде допитването валидно
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 1
    0
Референдум в Унгария
Снимка: Reuters

Унгарските избиратели гласуват днес на референдум за задължителните квоти на ЕС за заселване на мигранти в Унгария.

Въпросът на допитването е: „Искате ли Европейският съюз да има право да нарежда задължително заселване на неунгарски граждани в Унгария без съгласието на парламента?“.

Люксембургски министър: Унгария да бъде изключена от Европейския съюзУнгарците ще гласуват на референдум за квотите за преразпределение на мигранти

Под „неунгарски граждани“ се има предвид мигранти, поискали убежище в ЕС.

Допитването до народа бе организирано в отговор на приетия от Брюксел план за преразпределение на 160 хил. кандидати за убежище между 28-те членки на блока.

Референдум в Унгария
Снимка: Reuters

За да бъде валиден референдумът, на него трябва да гласуват над 50% от избирателите, които са 8,27 млн.

Въпреки безпрецедентния брой агитационни билбордове, рекламни материали и изяви на министри и депутати в цялата страна, приканващи хората да гласуват, според социолози няма гаранция, че ще бъде достигната необходимата избирателна активност.

Очакванията са, че тези, които отидат да гласуват, масово ще се обявят против задължителните квоти.

Унгария назначава още 3000 души с пистолети, парализиращи спрейове и палки по границите си В момента границите се охраняват от 10 хил. полицаи и военнослужещи

Според наблюдателите резултатите от вота ще имат огромно значение не само за Унгария, но и за целия Европейски съюз.

„Ние имаме нужда от този референдум. Унгария трябва да покаже на другите европейски държави, че вярваме в Европейски съюз като демокрация. Сега само ЕК решава какво да се случва с мигрантския проблем, а това е най-важният проблем в Европа, защото масовата емиграция ще промени Европа и ЕС. Тази нелегална емиграция ще промени политиката, културата и икономиката“, коментира пред bTV Ласло Tорочкай, кмет на градчето Ашот Халом. Той е един от основателите на най-популярната националистическата партия в страната и построяването на оградата на границата със Сърбия е негова идея.

Според Tорочкай референдумът може да има ефект в целия ЕС и други европейски държави да последват примера на Унгария.

Вижте повече във видеото:

Министър-председателят Виктор Орбан се надява допитването да даде на правителството му подкрепата, от която се нуждае, за да се противопостави на всякакви бъдещи планове на ЕС за преразпределяне на бежанци между страните членки, отбелязва АП.

Виктор Орбан
Снимка: Reuters

Орбан иска да спре прииждането на голям брой мигранти мюсюлмани в Европа, които, според него, заплашват както Унгария, така и християнската същност и култура на континента. Унгарският премиер казва, че ЕС трябва да затегне контрола по външните си граници, за да не позволява на мигрантите да влизат, както е направила Унгария, издигайки огради по южните си граници със Сърбия и Хърватия.

Унгария ще строи втора защитна ограда по границата със СърбияТя ще бъде изграждана зад първата, но ще бъде по-здрава от нея

Близо 400 хил. мигранти преминаха през територията на Унгария миналата година на път за Западна Европа, преди страната да издигне огради по южните си граници, които спряха почти напълно потока от нелегални мигранти. Миналата година Унгария даде убежище само на 508 бежанци, а тази година се очаква да приеме приблизително същия брой.

Използвани са материали на БТА
  • 1
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре